Patrijs Rik KruitVeldcoördinatoren en vrijwilligers zijn weer van start gegaan met het monitoren van patrijzen in de Kromme Rijn*. De patrijs komt als boerenlandvogel steeds minder voor in de streek. Uit gegevens in de Nationale Databank voor Flora en Fauna (NDFF) blijkt een verdere teruggang in aantallen en ook de wildbeheereenheid (WBE) geeft aan maar weinig plekken te kennen waar zich patrijzen hebben gevestigd. Niettemin worden op de plekken waar we gericht beheer hebben afgesloten voor de patrijs, elk jaar weer patrijzen gespot. Dat is goed nieuws. Met de tellingen brengen we daarom in kaart waar de patrijs zich nog meer ophoudt. Zo kunnen we op de juiste plekken elementen aanleggen om hun leefgebied te verbeteren. Met kruidenrijke akkerranden, bloemblokken, keverbanken, stoppelveldjes en hagen zorgen we voor beschutting en voedsel, waar overigens niet alleen de patrijs van profiteert. Meer akkervogels voelen zich thuis in dit afwisselende landschap. En het ruimere voedselaanbod lokt wilde bijen, vlinders en andere insecten. Zo staat een goede patrijzenstand niet op zichzelf, maar ook voor een meer biodivers (Kromme Rijn)landschap.

*) Patrijzen tellen is een van de activiteiten uit het Patrijzen Profijt Plan dat een aantal jaren geleden werd opgezet door Stuurgroep Kromme Rijnlandschap en Landschap Erfgoed Utrecht.

Lintje voor Teus IMG 2367Teus Spelt, penningmeester van BoerenNatuur Utrecht Oost, is donderdag 24 april benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau. Teus ontving de onderscheiding onder meer voor zijn jarenlange vrijwillige inzet voor het agrarisch natuurbeheer in de regio. Teus is medeoprichter van het collectief. Hij heeft veel gedaan voor het waterschap en was direct betrokken bij de herinrichting van Noorderpark. De onderscheiding kwam voor Teus als een grote verrassing. Onder valse voorwendselen was hij naar het gemeentehuis geleid. Daar kreeg hij van burgemeester Potters het lintje opgespeld. Gefeliciteerd, Teus!

wintervoedselakker 6Jaarlijks lopen we het mengsel van onze wintervoedselakkers en akkerranden na en brengen indien nodig wijzigingen aan ter verbetering van de kwaliteit van het beheer. Bij de wintervoedselakkers constateerden we met name op de plekken waar deze mengsels langere tijd op dezelfde plek gezaaid worden dat de verruiging steeds meer toeneemt. Om deze verruiging het hoofd te bieden is het van belang de akker goed klaar te leggen, door onder andere een vals zaaibed te maken. Voor een snellere en betere bedekking is de zaaidichtheid van de wintervoedselakkers omhooggegaan naar 150 kilo per ha.

Heeft u vragen over bovenstaande wijzigingen, neemt u dan contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..